Su Kuyuları
Yer altı sularından yararlanmak için en yaygın yöntem su kuyuları açmaktır.Yeraltındaki suları yüzeye çıkarmak için düşey doğrultuda açılan kuyulara su kuyusu adı verilir. Açılacak kuyu yerlerinin; Akarsuların taşkın alanlarının dışında, kütle hareketleri görülen bölgelerin ve bataklıkların uzağında, ahır, mezarlık, fosseptik çukuru gibi yüzeysel kirlenme noktalarından en az 40-50 metre uzaklıkta olmalıdır.
Adi Kuyular
Çapları 1 – 6 metre arasında değişebilen, içindeki suların evsel kullanım veya sulama amacıyla kullanıldığı 5 – 15 metre derinliğindeki basit kuyulara adi kuyular adı verilir.
Keson Kuyular
Yerleşme merkezlerinin ve su gereksinimi fazla olan endüstri için gerekli suların elde edilmesi için açılan kuyulara Keson kuyular denir. Keson kuyular, kenarları beton yada betonarme olarak dökülen silindirik parçalar yardımıyla yapılır. Çapları 3 – 6 ö arasında değişen parçaların yükseklikleri 1 – 1,2 m arasındadır. Keson kuyular daha çok çakıllı ve kumlu formasyonlarda açılır.Bu kuyular, yüzeyin hemen altında akan sularla beslendikleri için kirlenme olasılıkları çok fazladır. Bu nedenle Keson kuyularda elde edilen sular daha çok kullanma suyu ve sulama amaçlı olarak kullanılır. İçme suyu olarak kullanılmazlar.
Kolektör Kuyular
Amerika’da Ranney, Avrupa’da Felmann yeraltı suyu firmaları tarafından özel şekilde geliştirilmiş ve patentleri alınmış olan bu tür kuyular, suları çeşitli şekillerde kirletilmiş olan akarsulardan yararlanmada çok iyi sonuçlar vermektedir. Akiferlerin belli bölgelerine yerleştirilmiş borularla, kirletilmiş suların zeminin doğal filtrasyonu ile temizlenip kullanılır hale gelmesi sağlanır.
Burgu ile açılan kuyular
Kum – çakıl gibi akiferlerde el burguları veya motorlu burgularla ucuz olarak açılan ve derinlikleri yaklaşık 30 metre ve çapları 20 – 30 cm arasındaki kuyulara denir. Burgulu kuyular, içinde iri blok bulunmayan gevşek formasyonlarda çok kısa zamanda ve ekonomik olarak açılırlar. Kuyu verimleri düşüktür ve ancak bireysek kullanımları karşılarlar.
Çakma kuyular
Su torbasının olmadığı kum – çakıl gibi zeminlerde yersel su gereksinimini karşılamada, filtreli olarak hazırlanmış boruların zemin içine çakılması yoluyla açılmış kuyulara denir.
Basınçlı su ile açılan kuyular
Kaba kum – çakıl, yumuşak kil gibi litolojilerde su basıncı ile açılan kuyular denir. Basınç su ile kuyular açılmaktadır.
Sondaj kuyuları
Yeraltı su seviyesinin derinlerde olduğu bölgelerde kuyu açılarak suya ulaşmak mümkün değildir. Bu nedenle de Sondajlar yardımıyla derin kuyular açılmaktadır. Bu kuyulara sondaj kuyuları denir.