Dalgıç Pompa Nedir ?
Eskiden toprak üstüne yerleştirilen elektrik veya sıvı yakıtla çalışan motorların, tribünü çevirmesiyle suyu emme ve basma işlemi gerçekleşirdi. Seyrek de olsa hala kullanılan bu teknik daha da gelişerek yer altı suyuna erişen borunun içine yerleştirilen helezon tribünün yukarıdan büyük elektrik motorlarıyla çevrilmesine dönüştü.
Teknoloji son yıllarda daha da gelişerek elektrik motorunu ve tribünü küçülttü ve suya en yakın noktaya yerleşip çalışabilmesini sağladı. Dalgıç Pompa olarak adlandırılan bu sistem, sondaj borusunun içine yerleştirilip sorunsuz bir kullanım olanağı yaratmaktadır.
Pompa Seçimi
Dalgıç pompanın birçok çeşidi vardır ve suyun kullanım alanından, yerin jeolojik özelliklerine kadar bir çok değişken “dalgıç pompa seçimi”nde rol oynamaktadır. Sondajlama işinizi yaptıracağınız uzman, yetkin ekip gerekli incelemeyi yaparak kullanımınızda en yüksek verimi elde edeceğiniz dalgıç pompa türünü tavsiye edecektir.
Arazide sadece zemin görünür. Oysa üretilebilir yer altı suyu çok daha derinlerdedir. Bu nedenle sondaj yapılacak noktanın yüzeyden tespit edilmesi yanlış olacaktır.
Sondajlama yapan ekipler yaptığı yer altı suyu araştırmalarında yer altı yapısını jeofiziksel yöntemlerle inceleyerek zeminde gözlenmiş jeolojik karakteristiğin derinlerde de devam edip etmediğini inceler. Bu inceleme sonucunda arazinin genelindeki üretilebilir yer altı suyunun derinliği ve miktarını hesaplar.
Sondaj işini yapan alanında etkili ekipler, yaptıkları bu çalışma ile sondaj öncesi arazinin yer altı suyu potansiyelini mühendislik verileri ile ortaya koyar ve gereksiz sondaj maliyetini azaltır.
a) Pompanın güvenilir marka olması
Dalgıç pompa ne kadar kaliteli ise dayanıklılığı ve verimliliği de aynı oranda artmaktadır.
b) Pompanın ideal çalışma derinliği
Kuyu açıldıktan sonra yeraltı suyunun statik ve dinamik seviyeleri tespit edilmelidir. 250m. derinlikte açılmış bir kuyuda (DWL) dinamik seviye 85m. ise pompa montajı 100m.ye yapılabilir. Dalgıç pompanın kuyunun tabanına indirilmesi lüzumsuz; hatta yanlıştır. Yeraltı suyu sahip olduğu hidrostatik basınç sebebiyle kuyu içinde kendiliğinden belli seviyelere kadar yükselmektedir. Kuyudan pompajla elde edilen su miktarı ne kadar çok olursa olsun değişmeyen yeraltı suyu seviyesine “Dinamik su seviyesi” DWL denir ve pompanın indirilmesi gereken yeri gösterir.
c) Pompa montajı
Güvenilir markalı dalgıç pompa seçimi yapıldıktan sonra montaj işlemi ve pompanın devreye alınmasının da yetkili servisi tarafından yapılmasında fayda vardır. Böylece dalgıç pompanın garanti şartları da yerine getirilmelidir.