En kısa ifadeyle, gelişigüzel seçilen bir yere sondaj yapmamak demektir. Öncelikle arazinizde yapılacak etüt neticesinde, tektonizmayla oluşan çatlak sistemlerinin varlığı tespit edilmelidir. Dolayısıyla gözenekli yapı arz etmeseler de; kayaların çatlakları içinde bulunan yeraltı suyunu elde edebilmek mümkün olmaktadır.
Yeraltı suyunun varlığını ve yapılacak sondajın asgari ve azami kaç metre derinlikte olması gerektiğini etütler ile tespit ettiğimiz için, kötü sürprizlere imkân vermiyoruz.
Su Sondajı Uygulama Şekilleri:
a) Çamurlu Sondaj (Rotary)
Arazide yayılım gösteren formasyonlar; yıkılabilecek, gevşek yapılı zeminler ise çamurlu sondaj tekniği uygulanır. Matkapla kesilen ve parçalanan kaya parçacıkları, sondaj çamurunun sirkülasyonu marifetiyle yeryüzüne çıkarılmaktadır. Kuyu içinde devamlı sirkülasyon halinde bulunan sondaj çamuru, delme esnasında kuyunun yıkılmasına engel olmaktadır.
Bu yöntem oldukça güvenlidir ancak ilerleme hızı düşüktür. Ayrıca kuyu çaplarının mümkün olduğunca geniş olması icap ettiğinden maliyetler de aynı oranda yükselmektedir.
b) Havalı Sondaj
Sert ve sağlam (kayalık) zeminlerde uygulanan bir yöntemdir. Yüksek basınçlı hava yardımıyla çalışan kırıcı tabanca ve ucundaki elmas daneli bit (matkap) marifetiyle kayalar kırılarak delinmektedir.
Yüksek basınçlı havanın içine zerk edilen ve sondaj kimyasallarından olan bir nevi köpük yardımıyla; kırılarak ufalanmış küçük taş parçacıkları yeryüzüne çıkarılmaktadır.
Bu yöntemde kuyu çapları daha dar olması ve ilerleme hızının yüksek olması maliyetleri düşürmektedir. Dolayısıyla daha uygun sondaj birim fiyatları uygulanabilmektedir.